Készletnyilvántartó modul - TabaComp Kft

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Készletnyilvántartó modul

A modul az anyagok és eszközök készleteinek nyilvántartására és a készletváltozások könyvelésére szolgál.

Készletmozgások rögzítése
A modulban az alábbi készletváltozás típusok kezelésére van lehetőség:
Bevételezés                                                                 Kiadás

·         Vásárlás                                                    ·         Értékesítés
·         Termelés                                                   ·         Felhasználás
·         Egyéb készletnövekedés                            ·         Egyéb készletcsökkenés
·         Visszáru visszavételezés                            ·         Visszáru kiadás
·         Kiskereskedelmi bevételezés                      ·         Kiskereskedelmi értékesítés
 
A vásárlásból történő készletnövekedés az alábbi három módon valósítható meg:
¨   Vásárlás számla alapján
A rendszerben először a szállító számla rögzítése történik meg. A raktári bevételezéskor, a mozgások rögzítése során átvesszük a bevételezési pénzügyi bizonylat már rendelkezésre álló adatait.
¨   Vásárlás szállítólevél alapján
A rendszerben először a készletmozgás (szállítólevél) adatainak rögzítése történik meg. A pénzügyi bizonylat (szállítói számla) rögzítésekor átvesszük a pénzügyi modulba a készlet modulból a már rendelkezésre álló adatokat.
¨   Szállítólevél – számla összerendelés
A szállítólevél és a (szállító kézi) számla adatai egymástól függetlenül rögzítésre kerültek. A számla és a bevételezési bizonylat összekapcsolása azért szükséges, hogy a beszerzés a számlából megkapja a bekerülési értéket.
 
Egy bizonylat (anyag bevételezési illetve kivételezési bizonylat, stb.) adatainak rögzítése egy csoportban, de két lépésben történik. Először a bizonylat fejadatait kell beírnunk. Ezek azok az adatok, amelyek minden bizonylat tételre egyaránt vonatkoznak: dátum, devizanem, hivatkozási szám, partner, stb.
Minden bizonylatot be kell sorolnunk, egy korábban definiált bizonylat tömbbe. Pl.: BEL – Bevét – Vásárlás – Szállítólevél alapján. A program a bizonylattömb kódja és mozgás dátumának éve alapján minden rögzített bizonylatnak egy egyedi bizonylatazonosítót (Pl.: BEL-01/01007) generál, amellyel a későbbiekben egyértelműen hivatkozhatunk az adott bizonylatra.
A bizonylat fej adatainak rögzítése után a tételek adatait kell beírni:

A mennyiség egység kódot az árutörzsből veszi át a program. A mozgások könyvelése során, a képernyőn megjelenik a kiválasztott áruból a megjelölt tárolóhelyen és a vállaltnál lévő összes készlet könyvelés előtti mennyisége. A mozgás mennyiségének megadása után az előálló új tárolóhelyi és vállalati készlet is látható lesz a monitoron. A képernyőn szintén megtekinthetőek az adott bizonylatra rögzített tételek is. Egy bizonylatfejhez korlátlan számú tétel tartozhat.
 
A program most ismertetett verziója a beszerzési áras készletnyilvántartást és a FIFO (First In First Out) elvű mozgáskönyvelést alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy minden beszerzési tétel a beszerzés mennyiségével, dátumával és egységárával külön soron nyilvántartásba kerül. Kivételezés könyvelésekor a program mindig a legrégebbi tételből próbálja először kielégíteni az igényt. Ha egy beszerzési tételből nem lehet kiadni a kívánt mennyiséget, akkor azt a program időrendi sorrendben haladva, több beszerzési tételből elégíti ki. Így annyi tételes kivételezési mozgás kerül rögzítésre, ahány beszerzési tételből került kiadásra az áru. Minden tételes mozgáshoz az értékesítési egységár mellet rögzítésre kerül a tétel beszerzési ára is. Így a program képes arra, hogy akár vevő számlánként is bruttó profitot tudjon produkálni. 


Bővebb információért keress bennünket...nézz bele a Galériába is


 
TabaComp Kft Copyright 2015. All rights reserved - - design by Ogy-Style
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz